BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Valgomasis briedžiukas- Morchella esculenta

Posted by Andrejus on 11 Geg 2010

Valgomasis briedžiukas  Morchella esculenta

Valgomasis briedžiukas Morchella esculenta

Valgomasis briedžiukas- Morchella esculenta

Auga pavasarį balandžio-gegužės mėn., retai rudenį, daugiausia lapuočių miškuose, parkuose. Mėgsta kalkingas, sunkias dirvas, pietinės ekspozicijos šlaitus. Geras, valgomas grybas, vartojamas šviežias, džiovintas, grybų miltų gamybai. Grybautojams reikia būti atsargiems ir nesupainioti su bobausiu. Briedžiukai nepakelia sausros.

Pasirodo, sys grybas labai gerai veikia regėjimą.

Juose esančios medžiagos ne tik stiprina akių raumenis, bet ir tiesiogiai veikia akių

lęšiuką, palaiko jį skaidrų.

Jau žiloje senovėje Rusijos vienuolynuose šie grybai buvo naudojami būtent pagerinti

regėjimui, tą patvirtina Novgorode archeologų rasti rankraščiai ant beržo tošies.

Jais gydė trumparegystę, toliaregystę, kataraktą ir glaukomą. Ir dar įvairias nervų

sistemos ligas.

Akių gydymui ir profilaktikai buvo naudojamos šviežios šių grybų sultys ir antpilas su

degtine. Antpilu buvo gydomi ne tik regėjimo sutrikimai, bet ir įvairios kraujo ligos-

šis grybas taip pat turi savybę valyti kraują ir limfą. Antpilo receptas: keturis vidutinio

dyžio šviežius arba dešimt džiovintų grybų užpilti dviem šimtais gramų degtinės ir laikyti

mėnesį. Gerti po arbatinį šaukštelį per dieną, užgeriant rūgščiu morsu ar sultimis.

Iš viso reikia išgerti 600 g antpilo.

Grybus galima džiovinti, bet apie džiovintų valgymą duomenų rasti nepavyko. Visgi nemanau,

kad nedidelis kiekis grybo miltelių gali kuo nors pakenkti, o padėti gali daug.

Seniau buvo manoma, kad šis grybas yra šiek tiek nuodingas ir vartoti jį galima

tik gerai nuvirus, bet paskutiniai duomenys paneigia šią teoriją.

Ir vis dėlto žalią jį valgyti nerekomenduojama. Kaip ten bebūtų, džiovintame grybe per

tris mėnesius visi nuodai dingsta.

kūginis briedžiukas - Morchella conica,

daugeliui pažįstamas- pirmas pavasario grybas, pradedantis dygti vos nutirpus sniegui. Be šito, pas mus auga dar valgomasis briedžiukas- Morchella esculenta, taip pat valgomas ir skanus, bet apie jo

gydomąsias savybes kol kas nieko negaliu pasakyti.

Ypač jis mėgsta augti po obelimis ir aronijomis - čia randa kažkokių jam patinkančių medžiagų,

nors mikorizės su medžiais nesudaro.

Prijaukinti jį paprasta: tereikia grybų kepurėles smulkiai supjaustyti ir parai pamerkti į šaltą švarų vandenį.

Po paros visa tai išpilti po obelimi ir gausiai pabarstyti pelenais- šis grybas mėgsta pelenus, dažnai aptinkamas gaisravietėse ir laužavietėse.

Rudenį tą vietą pridengti obelų lapais, dar pridėti papuvusių obuolių ar jų atliekų, iš bėdos galima ir šiaudais.

Štai ir viskas- jei pavyks, kitais metais jau galima tikėtis keleto pirmųjų grybukų.

Ir kasmet jų bus vis daugiau! Tik reikia prižiūrėti, kad grybienos vystymosi vieta neišdžiūtų ir duoti jai ramybę. Nors… kai kur kaip tik patariama rudenį lysves purenti! Kam teko rinkti pavasarinius grybus, tas pastebėjo, kad labai jau jie mėgsta dygti ten, kur paklotė pažeista.

Grįžti i pradžią

Patiko (0)

Rodyk draugams

Comments

Comments are closed.

  • fohow: http://sveikite.lt/straipsnis/slakai-ir-organizmo-uzterstuma...
  • fohow: http://sveikite.lt/fungoterapija-kordicepsas-reishilinchzh...
  • kordicepsas: http://sveikite.lt/fitoterapija-fungoterapija-akupunktura-ry...
  • Tanesha Mays: It is perfect time to make some plans for the future and it'...
  • Real Estate Lewes Delaware: then you would more accurately say you wouldnt put stock int...