BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Shiitake Lentinula edodes Valgomasis dantenis

Posted by Andrejus on 11 Geg 2010

Šiitake grybai

Japoniški grybai ( lot. Lentinula edodes, angl. shiitake ).

Vartojami maistui  nuo neatmenamų laikų. Džiovinti Shiitake
grybai eksportuojami į daugelį pasaulio šalių. Būdingi daugeliui Azijos virtuvių - Japonijos, Kinijos, Korėjos bei Tai. Nors kilę iš Kinijos,
pasaulyje žinomi kaip Japoniški grybai .

Rytuose ilgą laiką buvo delikatesas, vartotas netgi kaip vaistas.
Mingų  dinastijos laikų gydytojas Wu Juei rašė,  kad
Šiitake grybai padeda  prie kvėpavimo sutrikimų, prastos kraujo apytakos,
kepenų ligų, išsekimo, silpnumo bei pakelia gyvybinę energiją ir neleidžia
anksčiau laiko susenti.
Šiuolaikinė medicina nustatė, kad Šiitake grybai stimuliuoja imuninę
sistemą, Receptai ir patiekalai cholesterolio kiekį mažinančio eritadenino, antibakterinių,
anti-vėžinių ir antivirusinių (netgi prieš ŽIV) savybių bei mažina trombocitų kaupimąsi.

Džiovintus  grybus prieš gaminant reikia išmirkyti vandenyje.
Nors toks paruošimas užima daugiau laiko, nemažai žmonių  labiau mėgsta džiovintus, o ne šviežius Šiitake grybus. Šiitake kotai maistui
vartojami rečiau, nei kepurėlės, nes yra kietesni. Rytų virtuvėse iš
šių grybų gaminama daug ir įvairių patiekalų - Kinijoje jie dažniausiai
apkepinami ir patiekalai ir dedami į vegetariškus valgius.
Japonijoje patiekiami su miso sriuba  kaip vegetariško daši pagrindas, taip pat troškinami
garuose arba verdami, Tailande  kepami ir verdami garuose.

Shiitake - Valgomasis dantenis- Šiitake grybas

Jau daug amžių labai vertinami Azijoje. Dar vadinami „grybų imperatoriais”, „amžinos jaunystės grybais”. Turi nuostabų skonį, dažnai apibūdinami kaip turintys mėsos, dūmų, česnako kvapą, smulkios tvirtos tekstūros. Idealiai tinka gurmanų patiekalams, greitam apkepimui, kepimui ant grotelių, troškinimui, sriuboms ir padažams. Moksliškai patvirtinta, kad turi priešvėžinių savybių, šalina cholesterolį. Tinka auginti ant „Mr Fothergill‘s” medienos pluošto padėklų.


Shiitaki dažnai randamas priešvėžinių ir imunitetą reguliuojančių preparatų sudėtyje

Shiitaki,Shiitake

Shiitaki

Grįžti į pradžią

Patiko (5)

Rodyk draugams

Comments

One Response to “Shiitake Lentinula edodes Valgomasis dantenis”

  1. fohow on Sausis 28th, 2014 22:28

    http://sveikite.lt/fungoterapija-kordicepsas-reishilinchzhishiitake
    Gydomieji grybai – vieni žinomiausiu ne tik Rytuose bet ir Europoje tai valgomieji grybai: kordicepsas, linčži, aromatingasis grybas shiitake ir hericijus. Kinai jau seniai ir nuolat juos naudoja maistui. Šiuose grybuose yra visos žmogaus organizmui reikalingos mineralinės medžiagos ir vitaminai.

    Aukštesnieji valgomieji grybai yra vieni geriausių adaptogenų. Vartojant juos mažėja fizinis ir protinis nuovargis, gerėja bendra savijauta, organizmas tampa atsparesnis perkaitimui, dideliems fiziniams krūviams, pagerėja kai kurios sutrikusios organizmo funkcijos. Grybuose esančių polisacharidų dėka organizmo imunitetas padidėja 10-15 kartų.
    http://kordicepsas.blogas.lt/shiitake-lentinula-edodes-47.html

    http://sveikite.lt/eliksyras-sanbao-3-brangenybes

    Pats žymiausias preparatas – bioimunoreguliatorius. Biologiškai veiklus mitybos produktas eliksyras „Sanbao” Gamybai panaudotas laukinis kinietiškas Kordicepsas (Cordyceps sinensis) – 80%, renkamas Cinchai – Tibeto kalnuose. Produkto sudėtyje yra Linchzi (Ganoderma lucidum) – 8%, Kalnų skruzdžių ekstraktas, Shiitake, Himalajų medus ir kiti tradicinės kinų medicinos fitokomponentai.

  • fohow: http://sveikite.lt/straipsnis/slakai-ir-organizmo-uzterstuma...
  • fohow: http://sveikite.lt/fungoterapija-kordicepsas-reishilinchzh...
  • kordicepsas: http://sveikite.lt/fitoterapija-fungoterapija-akupunktura-ry...
  • Tanesha Mays: It is perfect time to make some plans for the future and it'...
  • Real Estate Lewes Delaware: then you would more accurately say you wouldnt put stock int...